17 Μαΐου 2012

Γίνε 5 χρόνια νεότερος χωρίς να κάνεις τίποτε

Το πόσο χρονών είσαι είναι τελικά το πόσο χρονών λες ότι είσαι. Αν πεις έναν αριθμό και γίνεις πιστευτός, τότε μπορείς να αφαιρείς σιγά σιγά μήνες, μέχρι να κατέβεις ολόκληρη χρονιά. Και να υιοθετήσεις ένα νέο νούμερο, το οποίο επίσης είναι πιστευτό.

Το σημαντικό είναι να γίνεσαι πιστευτός και όχι απλά ο άλλος να λέει, α οκ, και από μέσα του να κοροϊδεύει. Μέχρι πριν ένα χρόνο έλεγα την κανονική μου ηλικία. Όταν έφτασε ο κόμπος στο χτένι και το πράγμα ήρθε στο απροχώρητο, τότε αποφάσισα να βγάλω κανα
χρόνο. Έτσι το άφησα στο πλησιέστερο στρογγυλό αριθμό. Να τελειώνει σε μηδέν.

Αν λες μία ηλικία που τελειώνει σε μηδέν, τότε δεν κινδυνεύεις να χαρακτηριστείς ψεύτης, καθώς μπορεί να θεωρηθεί ότι μιλάς γενικά. Οι σαραντάρηδες, μπορεί να είναι από 40 μέχρι και 49. Οι εικοσάρηδες, από 18 μέχρι 29. Και λέω από 18, γιατί τα δεκαοχτάχρονα βιάζονται να μεγαλώσουν και ποτέ δε λένε 18 ή 19, αλλά πάντα θέλουν να φτάσουν κατευθείαν στα 20. Οι τριαντάρηδες το ίδιο. Άρα αν πεις ένα γενικό "40", τότε τι σημασία έχει αν είσαι 42 ή 40. Είσαι κάπου εκεί τελοσπάντων. Άρα μπορείς για τα επόμενα 3-4 χρόνια, να λες την ίδια ηλικία, δηλαδή τον πλησιέστερο αριθμό που τελειώνει σε μηδέν. Είμαι 40. Ή είμαι 30. Γενικά.

Αν δεις ότι λες αυτή την ηλικία με το μηδέν στο τέλος και δεν αντιδράει κανείς, τότε μπορείς άνετα να αφαιρέσεις άλλο ένα χρόνο. Δηλαδή, αντί για 30 να λες "29 στα 30". Και πάλι είναι σα να λες ότι είσαι 30. Δηλαδή, και 33 να είσαι, είναι πολύ κοντά για να γίνει θέμα και να αναφερθείς σε τόση μεγάλη ακρίβεια μονάδας. Επομένως, και το 29 στα 30 είναι αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας.

Αφού, λοιπόν, μέχρι εδώ είμαστε πολύ καλά και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει ότι είπαμε ψέματα για την ηλικία μας, μπορούμε άφοβα να αφαιρέσουμε ένα ολόκληρο έτος. Αυτό θα φύγει χωρίς τύψεις και ενοχές, και έτσι το 29 στα 30 θα γίνει καθαρό 28, και το 39 στα 40 θα γίνει καθαρό 38. Τότε, ναι, λοιπόν, έχουμε πει ένα μικρό ψεματάκι. Ότι είμαστε ένα χρόνο μικρότεροι. Είναι αλήθεια, είμαστε ψεύτες, αφού έχουμε αφαιρέσει ένα ολόκληρο έτος. 365 ημέρες.

Αν και, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και μεγάλη ανακρίβεια να πεις κάτι τέτοιο, αφού μπορεί να αργούν ακόμη πολύ τα γενέθλιά σου, άρα να έχεις ακόμη πολλούς μήνες μέχρι να γίνεις 29 ή 39 ή 49. Άρα είσαι ακόμη άνετα 28 ή 38 ή 48. Δεν είσαι σε καμία περίπτωση 29 ή 39 ή 49. Δεν έχουν περάσει από πάνω σου 12 ολόκληροι μήνες. Δε χρειάζεται να τους προσθέσεις εσύ σώνει και καλά με το ζόρι, χωρίς καν να έχουν περάσει.

Αν, πάλι, δουλέψεις λίγο και το στυλιστικό κομμάτι, τότε μπορείς να διώξεις αυτομάτως άλλο ένα χρόνο. Με ένα ζευγάρι σταράκια ή μία τσάντα - σακίδιο στην πλάτη ή ένα iPod στα αυτιά που παίζει grunge ή λίγο φλουο βερνίκι νυχιών ή ακόμη αν πηγαίνεις και σε κανα κλαμπ κάπου κάπου, η κατάσταση σώζεται άνετα. Ένας χρόνος μπορεί να φύγει από πάνω σου, αφού το δείχνει και η ίδια η εμφάνισή σου ότι είσαι νεότερος. Αμέσως αμέσως πας στα 27 ή 37 και έχεις την ίσια άνεση να το ξεστομίσεις όταν χρειαστεί.

Τόσο απλά, μπορείς να αφαιρέσεις από 2 έως 5 χρόνια από την πραγματική σου ηλικία, χωρίς να κατηγορηθείς ότι λες ψέματα και κρύβεις την αλήθεια. Άλλωστε, τι σημασία έχουν οι αριθμοί.

Όλα τα παραπάνω ακυρώνονται και εσύ καρφώνεσαι αν πετάξεις καμια κοτσάνα που αποκαλύψει την πραγματική σου ηλικία, παρ' όλο που ακολούθησες τον παραπάνω οδηγό για μείον 5 χρόνια. Πράγματα που μπορείς να πεις και να σε κάψουν είναι το πόσο ωραία είχατε πανηγυρίσει στο eurobasket του '87, ή ότι θυμάσαι νέες  την Μπρουκ και την Καρολάιν από την Τόλμη και Γοητεια, ή ότι άκουγες πειρατικό ραδιόφωνο, ή ότι είχατε ασπρόμαυρη τηλεόραση στο σπίτι ή ότι έδωσες πανελλήνιες με δέσμες (τραγικό, θα σε κοιτάν αποσβολωμένοι απορώντας συνάμα "τι είναι οι δέσμες").

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς βέβαια να είσαι και από τους άλλους τους τυχερούς που τα 5 χρόνια κόβονται από μόνα τους γιατί "Αααα δεν μοιάζεις καθόλου για 33, το προσωπάκι σου δείχνει για 28". τσ τσ τσ