15 Απριλίου 2010

Ποιος είναι το αφεντικό;

Σε ένα έργο υπάρχουν περίπου σαρανταδώδεκα αφεντικά. Ίσως και παραπάνω.
Υπάρχει το μεγάλο αφεντικό, ο κύριος του έργου: αυτός (ιδιώτης ή δημόσιο) στον οποίο ανήκει το έργο και αποφασίζει πώς το θέλει. Το θέλει μπλε με ροζ ελεφαντάκια, έτσι θα γίνει. Το θέλει ανάποδα με τα θεμέλια πάνω και τη σκεπή κάτω, έτσι θα γίνει. Το θέλει να τελειώσει αύριο, θα τελειώσει χτες. Θέλει να φτιάχνεις και να γκρεμίζεις συνέχεια το ίδιο πράγμα μέχρι να αποφασίσει πώς ταιριάζει περισσότερο με την τσάντα της γυναίκας του, έτσι θα γίνει. Αυτός είναι, λοιπόν, ο κύριος του έργου. Και για γυναίκα να πρόκειται, πάλι κύριος του έργου θα είναι, όχι κυρία του έργου.
Ο κύριος του έργου το έχει αναθέσει σε μία εταιρεία, για να το μελετήσει, να το κοιτάξει από δω, να το κοιτάξει από κει,  και να το κατασκευάσει. Αυτή η εταιρεία, συνήθως, εκτός από τη μελέτη κάνει και την επίβλεψη της κατασκευής. Μπορεί όμως να δώσει την επίβλεψη σε μια άλλη εταιρεία (τι θα κάνουν οι άλλες εταιρείες, κλέφτες θα γίνουν;). Άρα υπάρχει κάποιος που κάνει την επίβλεψη. Μέσα σε όλα, κάπου κάπου σκάνε μύτη και οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί που μελέτησαν το έργο και τους κατεβαίνουν διάφορες κουλές ιδέες μέσα στα ζάλη και παραζάλη τους (νομίζοντας ότι όλα μπορούν να γίνουν με ένα κλικ στο AutoCad) και πρέπει όλοι να υπακούσουν.  Παράλληλα με όλους αυτούς, μπορεί ο κύριος του έργου, αν είνα κάποιος δημόσιος φορέας, να στείλει και αυτός τη δικιά του ομάδα επίβλεψης. Άρα, σκέψου φίλε αναγνώστη, πόσοι επιβλέποντες στέκονται από πάνω από το έργο και κοιτάνε με το στόμα ανοιχτό και επιβλέπουν με ύφος περίβλεπτο. Μέχρι στιγμής πέντε (5) σίγουρα.
Πάμε τώρα στην κατασκευή. Σιγά μην κάτσει η μελετητική εταιρεία να κάνει την κατασκευή. Θα την δώσει σε κάποια κοινοπραξία για να τη αναλάβει. Και η κοινοπραξία δεν είναι καμιά τυχαία για να κάτσει να σκάβει και να παίζει με τα τσιμέντα, γι' αυτό  θα δώσει την κατασκευή σε κάποιο εργολάβο. Και ο εργολάβος θα πάρει και θα την δώσει σε έναν υπεργολάβο. Ο εργολάβος είναι αυτός που έχει τα πολλά κονέ και τσάκωσε τη δουλειά και ο υπεργολάβος αυτός που θα φάει από τα ψίχουλα που θα του ρίξει ο εργολάβος.  Στο τέλος, λοιπόν, ο υπεργολάβος είναι αυτός που θα πάρει ένα ή περισσότερα συνεργεία και θα κοτσάρει και έναν δόλιο εργοδηγό για να στέκεται πάνω από τα κεφάλια των εργατών και να συντονίζει τα ασυντόνιστα.
Άρα, όταν λέμε "έρχεται το αφεντικό" εννοούμε ένα από τους παραπάνω οχτώ (8) αρχηγούς. Τώρα, ο καθένας φοράει και διαφορετικά ρούχα και οδηγάει όσο ανεβαίνει η ιεραρχία και πιο ακριβό αυτοκίνητο. Όλοι, εκτός του υπεργολάβου, φοράν κουστούμια, ακόμη και ντάλα καλοκαίρι με 40 βαθμούς Κελσίου. Αλλά τι τους νοιάζει; Δροσίζονται ασταμάτητα μέσα στο παγωμένο τζίπ τους ή το επίσης παγωμένο kibo. Α, επίσης κρατούν χαρτοφύλακα με σχέδια, τιμολόγια και άλλη χαρτούρα, που μάλλον δεν έχουν διαβάσει  ποτέ τους. Α, επίσης λένε τη γνώμη τους χωρίς να τους ρωτήσει κανείς και φυτρώνουν εκεί που δε τους σπέρνεις. Και τελικά προκαλούν πανικό και σύγχυση. Ο υπεργολάβος δε φοράει κουστούμι, αλλά κάνει όλα τα υπόλοιπα (φύτρωμα εκεί που δε τον σπέρνεις κτλ).
Στο τέλος οι εργάτες που ψάχνουν κάποιο αφεντικό για να ζητήσουν ότι τους κατέβει, επειδή δε βρίσκουν κάποιον από τους 8 με bold γράμματα, γκρινιάζουν ασταμάτητα και χωρίς λόγο στον δόλιο εργοδηγό, που δε τους φταίει και τίποτα. Ο εργοδηγός είναι δόλιος και με italic γράμματα, επειδή δέχεται πυρά από όλους τους παραπάνω 8 και κοντεύει να πέσει κάτω.
Τελικά, αν δεν καταλάβες, φίλε αναγνώστη, ποιος είναι το αφεντικό δε σε παρεξηγώ. Πολλοί το ψάχνουν ακόμη...

9 σχόλια:

γλεπόκι είπε...

μπορεί φίλη συντάκτρια να μην καταλάβαμε ποιος είναι το αφεντικό, καταλάβαμε όμως ποιος είναι ο δόλιος εργοδηγός..

Παπίτσα είπε...

Και είναι δόλιος ο καημενούλης...

Ανώνυμος είπε...

Βρε το δόλιο...!

annagal είπε...

Αγαπητή Παπίτσα, συντάκτρια Βλογοκτήτορα και Βλογογράφε,

Θα ήθελα να σου εκμυστηρευτώ ότι τον τελευταίο καιρό δεν ένιωθα καλά. Υπήρχε ένα κενό στη ζωή μου και τίποτα δεν με ικανοποιούσε.
Προσπαθούσα μάταια να βρω διέξοδο σε διάφορα πράγματα και καταστάσεις.
Ευτυχώς όμως, κάποια αόρατη και ανότερη δύναμη μου θύμησε το βλογ σου το οποίο είχα μέρες να επισκεφτώ..!

Να είσαι καλά και να συνεχίσεις έτσι! ;)

Με εκτίμηση,

Το annagalάκι

Παπίτσα είπε...

Το παπιτσοβλόγ είναι εδώ για να κλείνει τα κενά, σα στόκος ένα πράμα...
;ppppppp

Irene είπε...

Αχ συγνώμη, δε μπορώ να το αφήσω να περάσει έτσι..

"Μουσικά μεξικάνικα μενταγιόν γα εγκύους"?????

Σούπερ διαφήμιση!!!

xxx

Παπίτσα είπε...

Αχμ τώρα το είδα!
ΛΟΛ

Υ.Γ. Θα είναι από τις χακεριές που κάνει η γριά Ινδιάνα από το Μάτσου Πίτσου. Προωθεί τα προιόντα της κόρης της από το βλογ χωρίς να με ρωτήσει!

Runz είπε...

echo pethanei sto gelioooooooooo!
klaiwwwwwwwwwwwwwwww!
ahhahahahahaha
to piases to noima papia m!
ante kai ypergolavos loipon k meta xereis ergolavos klp klp kai sto telos AFENTIKO!
ara mporo na po apo tora oti to afentiko einai i PAPIA!!
loooooooooool
episis afentiko einai panta autos pou pleronei ascheta ti xerei kai poios einai...

ata

ps. ti einai to kibo?

Παπίτσα είπε...

Κουτί.
Μεταλλικός οικίσκος.
Εκεί που βάζουν τα γραφεία τους.