28 Δεκεμβρίου 2009

Περί ρυζιού ο λόγος

[.............] Παύση ψαλμωδίας. Και ακολούθησε ανακοίνωση: "Και τώρα θα πετάξει ρύζι μόνο η οικογένεια. Οι υπόλοιποι καλεσμένοι να μην πετάξουν ρύζι, γιατί ακολουθεί κι άλλος γάμος."

Και έτσι, άρχισε το Ησαΐα χόρευε, και ρύζι μην πετάξεις. Και όντως, έφυγαν  μόνο 5 σπυριά ρύζι μετρημένα. Ενώ συνήθως οι νεόνυμφοι σκύβουν, κλείνουν τα μάτια, και γυρνάν ασυναίσθητα τα κεφάλι από τη βροχή ρυζιού που πέφτει από παντού, αυτή τη φορά τίποτε. Νέκρα. Ησυχία. Ξενέρωμα βρε αδερφέ. Κλιτς, μία χουφτίτσα έφυγε από την μία πεθερά, και κλιτς άλλη μία από τη συμπεθέρα. Με μεγάλη προσοχή μη λερώσει παραπέρα, έριξε μία χουφτίτσα και ο αδερφός της νύφης. Θα σας πω κάτι, αλλά να μείνει μεταξύ μας. Είδα να ρίχνει ρύζι και κάποιος άλλος που δεν ήταν συγγενής. Έπρεπε να τον καρφώσω στον παπά, αλλά ας όψεται το πνεύμα των Χριστουγέννων. Άκους εκεί, ο θρασύτατος. Κάτι τέτοιοι θα αναγκάσουν τους ιερείς να διασφαλίζουν τη συγγένεια των νεονύμφων με αυτούς που θα ρίξουν ρύζι. Ας γίνεται ένα τεστ DNA στον πρόναο, και όσοι παίρνουν άριστα, θα παραλαμβάνουν το ειδικό πουγκί οργάντζας με το ρύζι.Πάλι καλά, να λες που δεν είχε κι άλλες απαιτήσεις ο πάπας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να απαγορεύεται το καρολίνα ή το γλασέ.  Τρε μπανάλ να πετάς γλασέ, όταν υπάρχει το μπασμάτι.

Μετά από όλα αυτά, ας ενημερώσουμε ότι ανακαλύφτηκε η ηλεκτρική σκούπα, και έτσι η συλλογή του βρωμερού ρυζιού από το σημείο τέλεσης του μυστηρίου γίνεται παιχνίδι και δεν κρατάει πάνω από 5 λεπτά. Έτσι, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές και να αποχωρήσουν οι καλεσμένοι, καθαρίζει το κόκκινο χαλί, ώστε να ακολουθήσει ο επόμενος γάμος και να έχει τηρηθεί και αυτό το έθιμο, που η παπίτσα βρίσκει εξαιρετικά χαριτωμένο.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παπίτσα μου, στους γάμους που έχω πάει εγώ τελευταία, στην Αθήνα και την Πορταριά συγκεκριμένα, ρύζι δεν πέφτει ούτε σπυρί μέσα στην εκκλησία. Το μοιράζουν έξω, μετά το τέλος του μυστηρίου και το ρίχνεις στους νεόνυμφους στα σκαλιά, στην αυλή, στο ύπαιθρο τέλος πάντων. Άκυρο;
meruko

Παπίτσα είπε...

Ναι, άσε! Προχτές πήγα και σε άλλο γάμο, και μας είπαν μόνο όξω από την εκκλησία να ρίξουμε.
Και μάλιστα με έκραξαν κιόλας οι υπεύθυνοι που είχα βάλει μέσα στο ρύζι και παγιέτες και "ποπο, αυτές πώς θα τις μαζέψουμε!".
Αίσχος!

Ανώνυμος είπε...

Στο δικό μου γάμο, που έλαβε χώρα 7 χρόνια πριν, (μας έπιασε και η γνωστή φαγούρα), η πεθερά μου είχε τη φοβερή ιδέα να ανακατέψει ρύζι με κουφέτα και ο παπάς τα πήρε στην κράνα και μας έκανε μόνο ένα γύρο του Ησαία. Άρα υπάρχουν και χειρότερα. Καλύτερα παντρέψου μόνος σου και είτε σε εκκλησία είτε σε δημαρχείο και μακριά από τους αρχιπαπάδες.

Παπίτσα είπε...

Γκουλπ! Να σου ρθει το κουφέτο στην κεφάλα! Ντόινγκκκκκ!
Προχτές, σε άλλο γάμο (η παπίτσα απέκτησε χόμπι τους γάμους τον τελευταίο καιρό :)
είχα ανακατέψει το ρύζι με πούλιες, για να γίνει πιο τρέντι. Και παρόλο που θα το ρίχναμε έξω από την εκκλησία, πάλι με έκραξαν: Ποοοοοοοοο, πώς θα το μαζέψουμε αυτόοοοοοοο!