14 Σεπτεμβρίου 2009

Ουζμπέκικες νοστιμιές 2

Και ναι λοιπόν, συνεχίζουμε με ένα θέμα που αγαπήθηκε πολύ από κάθε αναγνώστη. Με ένα θέμα που μας καθιέρωσε στη μπλογκόσφαιρα και στη στρατόσφαιρα. Για σένα φίλη νοικοκυρά, για σένα φίλε καλοφαγά! Φαγητό!

борщ

Σήμερα, καλές μας φίλες και καλοί μας φίλοι, θα μαγειρέψουμε σούπα борщ (Μπορστ). Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:

(φαίνεται κάρτα με γραμματοσειρά σα χειρόγραφο κείμενο και ακούγεται χαλαρή επαναλαμβανόμενη μονότονη μουσικούλα, όπως σε μία εκπομπή μαγειρικής)

Υλικά

1/2 κιλό χοιρινό

1 κρεμμύδι χοντροκομμένο

1 λάχανο χοντροκομμένο


2 παντζάρια σε κυβάκια


2 πατάτες σε κυβάκια


1 καρότο σε μπαστουνάκια (αυτό δεν είναι συνταγή, χειροτεχνία είναι)


αλατάκι - πιπεράκι


λαδάκι


νεράκι


Για το σερβίρισμα

γιαουρτάκι ή λεμονάκι ή σμετάνα (άγνωστη λέξη)

Και περνάμε στην εκτέλεση.





Σωτάρουμε ελαφρά το κρέας με λίγο λαδάκι και το κρεμμύδι. Αφού το θωρακίσουμε, ρίχνουμε νεράκι και το αφήνουμε να βράσει. Στο μεταξύ έχουμε χρόνο να αλλάξουμε το στάτους μας στο φέισμπουκ και να παίξουμε στο κουίζ "Πότε θα παντρευτώ". Αφού βράσει, στραγγίζουμε το ζωμό, και τον φυλάμε για να τον χρησιμοποιήσουμε εντός ολίγου. Σε μια άλλη κατσαρόλα με λάδι σωτάρουμε το χοντροκομμένο λάχανο, το παντζάρι, το καρότο και τέλος τις πατατούλες. Ρίχνουμε και το ζωμό που κρατήσαμε από πριν και το αφήνουμε να βράσει. Ε, ψιτ, αλατοπίπερο ξέχασες... Αφού βράσει, και έχει πάρει ένα τρέντι ροζ χρώμα, το σερβίρουμε σε πιάτο της σούπας. Δεν πρέπει να γίνει όλο το νερό εξαφανιζόλ, σούπα φτιάχνουμε!

Εδώ τώρα, φίλη νοικοκυρά, έχεις τρεις επιλογές για το σερβίρισμα.

Να ρίξεις λίγο λεμονάκι για να γίνει ξυνούτσικο, ή λίγο γιαουρτάκι για να σπάσει το πολύ ροζ ή λίγη σμετάνα. Με σμετάνα την τρώνε αυτή τη σούπα οι Ρώσοι και οι καλοί μας φίλοι οι Ουζμπέκοι. Είναι κάτι ανάμεσα σε κρέμα γάλακτος και γιαούρτι, πωλείται σε κεσεδάκια στα ρώσικα μπακάλικα.

Μέχρι να βράσει, ας δούμε ξανά την κάρτα με τα υλικά, και επιστρέφουμε με τις δικές αποριές που μας στείλατε, μετά τις διαφημίσεις... (πλατύ χαμόγελο από την παρουσιάστρια, που σίγουρα φοράει τα καλά της ρούχα, έχει κάνει γαλλικό χτιστό μανικιούρ και φοράει δαχτυλίδια, παρόλο που στην επόμενη συνταγή θα χρειαστεί να ζυμώσει).





2 σχόλια:

Άννα είπε...

Άντε, πότε θα μας μαγειρέψεις?

Γιάννης είπε...

Χρόνια μετά, αλλά τώρα ανακάλυψα το μπλόγκι σου. Γράφεις "...χαλαρή επαναλαμβανόμενη μονότονη μουσικούλα..." Γιατί καλέ; Χάθηκε καμιά μπαλαλάικα να δένει με το μπόρσι; Ή ξερωγώ τι παίζουν στην Ουζμπεκία;