28 Αυγούστου 2009

Ουζμπέκικες νοστιμιές 1

Επειδή, πλέον ο ανταγωνισμός στο χώρο της βλογόσφαιρας αυξάνεται ραγδαία, και επειδή το παπί φοβάται ότι μια μέρα θα διαβάζουν το βλογ μόνο 2 άτομα (καθώς όλοι θα έχουν στραφεί σε πιο ενδιαφέροντα βλογ με θέμα το ενδιαίτημα ωοτοκίας του Engraulis encrasicolus) και επειδή ΕΣΕΙΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΤΕ, αναρτώ ένα θέμα πιασάρικο, νόστιμο και μοσχομυριστό: Συνταγές από το Ουζμπεκιστάν. Οι συνταγές είναι εύκολες (εκτός αν είσαι πολύ ακαμάτρα φίλη αναγνώστρια και ξέρεις να φτιάχνεις μόνο Goody's Salad Bar) και δοκιμασμένες πολλάκις. Μη τρομάζεις από το μεγάλο κείμενο στην εκτέλεση, περιαυτολογώ ως συνήθως.

блинчики
(Μη το κοιτάς, πάρε μίξερ και γαβάθα. "Μπλίντσικι" διαβάζεται.)


Τι είναι αυτό βρε αδερφέ;
Είναι τα γνωστά σε όλους
блинчики.
Δεν κατάλαβες; Χμ... Πρόκειται για κρέπες με κιμά. Πολύ τσομπ και σλουρπ.


Υλικά που θα χρειαστείς

2 αυγά

1 ποτήρι γάλα

1/2 κουταλάκι ζάχαρη

αλατάκι

1 κοφτό κουταλάκι σόδα

λίγο χυμό λεμονιού

αλεύρι για όλες τις χρήσεις (Όσο πάρει)

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1/2 κιλό κιμά

τριμμένη γραβιέρα

H2O


Εκτέλεση (στα 10 μέτρα)

Χτυπάς (ζντουπ) τα αυγά με το γάλα, προσθέτεις τη ζάχαρη και λίιιιγο αλατάκι. Το αφήνεις στην άκρη. Διαλύεις (μπλουρπ) σε ένα φλυτζανάκι (εκεί που λες τον καφέ με τη γειτόνισσα) τη σόδα με το χυμό λεμονιού και το γεμίζεις ίσα πάνω με νερό. Το προσθέτεις στο μείγμα και ανακατεύεις. Προσθέτεις κουτάλι-κουτάλι, για να μη σβολιάσει και έχουμε άλλα, το αλεύρι μέχρι να κατορθώσεις να φτιάξεις ένα πηχτό χυλό (πλαφ). Αραιώνεις το χυλό με νεράκι και τέλος προσθέτεις το λαδάκι (πλιτς). Ανακατεύεις και αφήνεις μισή ωρίτσα το χυλό σου στο ψυγείο να ξεκουραστεί (πτώμα είναι). Ενώ ο χυλός θα αναπαύεται σε τόπο δροσερό, εσένα σε περιμένει δύσκολος δρόμος: Τσιγάρισε τον κιμά σου με λίγο αλάτι και πιπέρι. Αυτό μόνο. Χεχε, φοβήθηκες;
Έμεινε τώρα να τηγανίσεις τις κρέπες. Ξέρεις πώς, ε; Βάλε μόνο την πρώτη φορά λίγο λάδι στο τηγάνι σου για αντικολλητική δράση, δε χρειάζεται σε κάθε κρέπα. Παίρνεις κάθε φορά ίδια ποσότητα χυλού και την αδειάζεις πάνω στο τηγάνι και το πηγαίνεις πέεεεερα δώωωθε για να πάει παντού. Την ανασηκώνεις, βλέπεις ότι έγινε, την γυρνάς από την άλλη και τσουπ, να σου έτοιμη η πρώτη κρέπα. Την γεμίζεις με κιμά και την τυλίγεις σε ρολό. Βάλτες όλες γεμάτες σε ένα ταψάκι τη μία κολλητά στην άλλη (αγκαλίτσα), πασπάλισε από πάνω λίγη τριμμένη γραβιέρα, ακούμπα (κούμπα κούμπα κούμπα τσέρο, τιριρίρι) 4-5 κομματάκια βούτυρο, βάλε στο φούρνο για λίγο όσο να λιώσει η γραβιέρα, ξεφούρνισε, βάλε σε ένα πιάτο και... σέρβιρε. Και εντυπωσίασε την πεθερά σου ή το έτερο σου ήμισυ (αν το χεις σε εκτίμηση).

TIP: Όταν τηγανίσεις όλες τις κρέπες, και τις έχεις βάλει σε πύργο τη μία πάνω στην άλλη, γύρνα αυτό τον πύργο τον πάνω ---> κάτω, ώστε να τυλίξεις πρώτα την πρώτη κρέπα που έφτιαξες. Αυτό το κάνεις, γιατί η πρώτη κρέπα έχει μαλακώσει και τυλίγεται εύκολα χωρίς να σπάσει. Στο μεταξύ θα μαλακώσουν και οι υπόλοιπες.





7 σχόλια:

Dimitris είπε...

α δυσκολο ειναι...

Αννα είπε...

Χρυσοχέρικο παπί!

Από τη φώτο φαίνεται..! Περιποιημένη και ομοιόμορφη η κρέπα..! ;)

ο "άπιστος" κρεπάκιας είπε...

Σάββατο στις 9.00 το βράδυ είστε όλοι καλεσμένοι στο σπίτι του παπιού για κρέμα, αλά ουζμπεκιστάν.


Special guest, η χρυσοχέρα ξανθιά φίλη της που θα βοηθήσει στο δίπλωμα κρέπας και στο service!

:)

Παπίτσα είπε...

@ Dimitris: ααααα, δεν κρύβεις το Μαμαλάκη μέσα σου μαλλον...

@Άννα: Δεν έχω χέρια μανδάμ, φτερά έχω... χρυσοφτέρικο.

@άπιστος: Καλά, το πίστεψες ότι αυτή είναι συνταγή για κρέπες; χεχε

apistos είπε...

mpliax.....den 3anasxoliazw sto blog sou....akou ekei...tria atoma na mas 3epeta3eis me mia apantisi!!!

OYSTTTTT !!!!!!

apistos είπε...

Παπί, να σε ρωτήσω....αν είχες πάει στη Ζιμπαμπουε θα ήσουν μια ζι-μπαμπουίνα?


Καλή η εξυπνάδα μου ε????

:P :P :P :P

Αννα είπε...

Άπιστε, λες να πήγε όντως το παπί στο Ουζμπεκιστάν ή μας δουλεύει όλους γαζί ανεξαρτήτως μεγέθους???

όσο για το Σάββατο στο σπίτι του παπιού, το έχασα ε? :(
πάνε οι ελπίδες μου... εξανεμίστηκαν.. εξατμίστηκαν... αφιδατώθηκαν... εξαϋλώθηκαν...

ώπα! έχω και δουλειά!

ΥΓ: παπί χωρίς πλάκα τώρα, πότε θα κάνεις σουαρέ κρέπας???? :ρ